Пшінка весняна, ficaria verna – багаторічна трав’яниста рослина. На Хортиці її квіти сяють золотом на кожній освітленій галявинці.
Наші пращури натякнули на те, що його можна вживати як салат: «салата», «салатник», «заячий (тобто несправжній) салат», «заяча салатка». З огляду на вміст вітаміну С і каротину – салат із пшінки вийде цілком справжній! Юшки, зелений та холодний борщ з пшінкою – теж смачні нівроку. Деінде маринують і вживають як гостру приправу пуп’янки пшінкових квітів.
А от назви «чистяк», «чистник» поєднують рослину з чистотілом і вказують на подібне лікарське застосування.
Ліки з пшінки застосовували як сечогінне, відхаркувальне, кровоочисне і ранозагоювальне.
Фото Інеси АТАМАНЧУК
Сообщение Скільки пелюсток має пшінка весняна? І чому її називають заячою салаткою? появились сначала на Газета МИГ.